+31 (0)85-0043288      info@allbest-kozijnen.nl

offerte
Offerte aanvragen

Onderhouden van houten kozijnen

Houten kozijnen hebben een unieke en warme uitstraling en kunnen met goed onderhoud ongeveer 75 jaar lang meegaan. Maar hoe onderhoudt u het beste uw houten kozijnen? Wij vertellen het in deze blog!

onderhouden van houten kozijnen

Wanneer heeft uw houten kozijn onderhoud nodig? 

U doet er goed aan uw houten kozijnen minimaal één keer in het jaar grondig schoon te maken. Controleer op dit moment direct of u zwakke plekken in het kozijn ziet. Hierbij kunt u denken aan kale verfplekken, scheurtjes of rotte plekken. U kunt dan gelijk actie ondernemen. Door dit gelijk aan te pakken, voorkomt u dat de kwaliteit van uw houten kozijn verslechtert.

Beschadigingen in het hout 

Zitten er beschadigingen in het hout? Herstel deze beschadigingen dan zo snel mogelijk. Als het hout beschadigd is en het gaat vriezen of het wordt erg nat buiten, dan heeft dit veel invloed op het hout. Voorkom dat dit kan gebeuren en herstel daarom beschadigingen zo snel mogelijk. Wij kunnen ons voorstellen dat u niet weet hoe u dit aanpakt. Wij nemen dit graag voor u uit handen en herstellen alle beschadigingen in het houten kozijn voor u.  

Reinigen van uw houten kozijn 

Belangrijk is om de ventilatieopeningen schoon te houden, door dit vuil bijvoorbeeld met een stofzuiger te verwijderen. Om het hout van het kozijn zo lang mogelijk mee te laten gaan, kunt u het beste geen schadelijke middelen gebruiken zoals:  

  • Oplosmiddelen zoals thinner of alcohol  
  • Sterk geconcentreerde schoonmaakmiddelen  
  • Basen en zuren zoals ammoniak 
  • Schurende of bijtende schoonmaakmiddelen
  • Alle middelen met chloor 

Ook raden wij aan uw houten kozijnen nooit te reinigen met schuur- of harde sponzen, staalborstels of schuurpapier. Gebruik hiervoor altijd een vochtige doek. Hierdoor vermijdt u krassen. Pas als u uw houten kozijnen opnieuw gaat verven, gebruikt u van te voren schuurpapier om het kozijn te schuren en verfklaar te maken.   

Kleurkeuze van uw houten kozijnen  

Een donkere kleur op de kozijnen kan erg mooi zijn, maar wel is bekend dat donkerdere kleuren op houten kozijnen vaak meer onderhoud vereisen. Is het kozijn naar het zuiden (naar de zon) gericht, dan doet u er goed aan om voor een lichtere kleur kozijn te kiezen. Lichte kleuren worden namelijk minder snel aangetast door het zonlicht dan zwart.   

Laat Allbest Kozijnen het onderhoud van uw houten kozijnen uit handen nemen 

Onze specialisten ontzorgen u graag in het onderhouden van uw houten kozijnen. Wij zorgen ervoor dat u het meeste haalt uit u kozijnen en dat zij de optimale levensduur halen. Neem contact op voor de mogelijkheden! Wij informeren u graag.